De Zuidpoort vzw is laureaat van vijfde editie De Megafoon

 

Ook COSA, De Wijkfabriek, Het Wachthuis en Kompanjon vallen in de prijzen

 

 

Al sinds 2017 bekroont vzw Oikonde Leuven initiatieven die bijdragen tot een betere samenleving met hun prijs De Megafoon. Uit maar liefst 55 inzendingen koos de jury De Zuidpoort vzw als grote winnaar voor de hoofdprijs van €15.000. De organisatie gaat de strijd aan met armoede en sociale uitsluiting. COSA, De Wijkfabriek, Het Wachthuis en Kompanjon hoorden bij de vier andere genomineerden en ontvingen elk een kunstwerk én geldbedrag van €2.500 waarmee ze hun activiteiten verder kunnen uitbouwen en ontwikkelen.  Op donderdag 2 maart werden de prijzen eindelijk terug fysiek uitgereikt in het Provinciehuis in Leuven, gastvrouw van dienst was ex-VRT-journaliste Kris Verhaegen.

 

De laureaat De Zuidpoort vzw uit Gent wil met hun podcastreeks ‘We zijn er’, mensen met armoede zelf aan het woord laten en hen een platform bieden om hun ervaringen te delen en de luisteraars kennis te laten maken met de impact van armoede op een mensenleven. Met de hoofdprijs gaan ze aan de slag om luisterplekken op te bouwen voor mensen die de podcast niet online kunnen beluisteren. Verder willen ze hun huis inrichten als ontmoetings-en werkruimte en hun sociaal reisbureau ‘Op stap’ verder ontwikkelen. 

 

Zorg voor de kwetsbaren
Naast de laureaat koos de jury ook vier andere inzendingen die kwetsbare mensen een volwaardige plaats geven binnen de samenleving. Zo viel vrijwilligersproject COSA uit Antwerpen in de prijzen voor hun ondersteuning van daders van zedenfeiten bij de re-integratie in de samenleving. Ook De Wijkfabriek in Oostende, die bewoners waarvoor geen plaats is op de arbeidsmarkt kansen geeft, ging niet met lege handen naar huis. Uit Vlaams-Brabant werd Het Wachthuis bekroond voor hun inzet voor mensen die wachten op psychische hulp. En ook het ‘buddy@school’-project van Kompanjon werd warm onthaald door de jury van De Megafoon. Het initiatief van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) heeft als doel om anderstalige nieuwkomers te ondersteunen bij de overgang van het basis naar het secundair onderwijs en om het sociaal weefsel rond nieuwkomersgezinnen te versterken. Deze initiatieven kregen naast een kunstwerk elk een cashinjectie van €2.500 voor hun project.

 

“We zijn ontzettend blij en vereerd dat we De Megafoon 2023 mogen uitreiken aan vijf wondermooie initiatieven en zo ‘de spirit van Oikonde’ kunnen verderzetten. Het was voor de jury een hele klus om slechts vijf initiatieven te bekronen uit de vele inspirerende inzendingen die zij kreeg. We zijn er als Oikonde Leuven van overtuigd dat de geldprijzen die we aan de vijf verkozen projecten geven hun werking zullen bevorderen en de samenleving mooier en warmer zullen maken“, aldus Nathalie Brack, een van de drijvende krachten achter Oikonde Leuven en juryvoorzitter De Megafoon 2023.  

 

Jubileumeditie
Tijdens deze vijfde editie was de prijsuitreiking dubbel zo groot. Na de huldiging van de laureaat en de vier andere genomineerden van De Megafoon 2023, deelde de organisatie ook prijzen uit aan de winnaar en genomineerden van De Megafoon editie 2020, aangezien de fysieke prijsuitreiking toen niet kon doorgaan omwille van de pandemie.

 

 In 2020 werd Bij Ons Thuis uit Aarschot bekroond tot laureaat. De organisatie ondersteunt vluchtelingen en tracht hen zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden. Daarnaast mochten ook Mondiale Werken regio Lier, Enchanté uit Leuven en Forumtheater en Zorgzame Straten, beiden uit Antwerpen, hun kunstwerk in ontvangst nemen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Oikonde Leuven

's-Hertogenlaan 62
3000 Leuven