Stapje in de wereld

 

Op vakantie met ‘Stapje in de wereld’: een opstapje in je dagelijks leven

 

 

Wat is ‘Stapje-in-de-wereld’?

De v.z.w. ‘Stapje in de wereld’ heeft twee benen: de thuiswerking en de vakanties, alles met en voor mensen die dapper rondkomen met een veel te klein budget.

 

De thuiswerking speelt zich nu af in Herent, maar wie weet straks ook in andere gemeenten. In de korte schoolvakanties is er een spel of een uitstap, telkens feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje met papa, mama, broertjes en zusjes. Elk kind wil toch graag wat vertellen na een vakantie!

 

Het tweede been bestaat uit de vakanties. Vakantie is genieten, je zorgen vergeten, verwend worden en helemaal op krachten komen. Na een vakantie met Stapje kom je in je ‘eigen kracht’ te staan en mag je fier zijn op wie je bent. Iedereen heeft immers talent!  

 

Concreet:

Jongeren van 12 tot 15 jaar trekken ‘op de trappers’ naar Mechelen en omstreken en ontdekken Technopolis en de groentemarkt in Sint-Katelijne, ze klimmen op de Sint-Romboutstoren en zwemmen in de Nekker. Dit jaar doen we dat samen met AFYA van de Gezinsbond.

 

Kinderen gaan uit de bol in Lophem. Met de Clown - of is het een detective - gaan ze op zoek naar hun spel- en andere kwaliteiten. Geen zorgen over bagage of eten, en vooraf leren ze tijdens een weekendje wat het is om eens niet thuis te slapen.

 

Vanuit Ligneuville, een liefelijk dorpje in de Oostkantons, gaan gezinnen tijdens de paasvakantie papier scheppen in het Malmundarium in Malmédy en Plopsa Coo ontdekken in Stavelot. Een ploeg volwassenen steekt de handen uit de mouwen en schildert als ‘vrijwilligersstage’ de kelder van het vakantieverblijf Résidence, terwijl de kinderen bowlen en pingpongen in de theaterhal. Allemaal samen gaan we op ontdekking door de Hoge Venen.

 

Moeders met kleine kinderen en oma’s met kleinkinderen zoeken de schat in de buurt van het Kasteel van Vorselaar. Dit jaar gaan twee mensen in een rolstoel mee. Zij zorgen mee voor animatie, crea en het ‘vrije buffet’ van koffie, thee, water en fruit.

 

Plannen

En zo kunnen we nog even doorgaan… We doen wat iedereen doet die met vakantie is, en nog veel meer. En we doen het samen, met jong en oud, met mensen met en zonder een beperking, met autochtonen en allochtonen. In de pijplijn zitten behalve een citytrip voor jong-gepensioneerden nog veel meer plannen die we in de nabije toekomst willen uitwerken.

 

De onverdroten inzet van vele vrijwilligers én de subsidies van Toerisme Vlaanderen maken dit allemaal mogelijk. Als sociaal-toeristische organisatie krijgen we ongeveer de helft van de kosten van de vakanties terugbetaald. Maar een vakantie kost 240 € all-in per persoon, vervoer tot aan de bus en weer naar huis inbegrepen. Een volwassen deelnemer betaalt zelf 60€ en een kind maximum 30€. We moeten dus heel wat sponsoring bijeen zoeken om het plaatje rond te krijgen.

 

Wie mee wil werken als vrijwilliger of als deelnemer is welkom op Stapjeindewereld@gmail.com. Een cent bijdragen kan op v.z.w. Stapje in de wereld, BE73 0689 0443 1360.

 

Vanaf 40€ op Welzijnsschakels BE 70 8939 4402 9125 met de code 15013 Stapje in de wereld , dat levert een fiscaal attest op.

Contact: Anna Missinne, Albrecht Rodenbachstraat 45, 3010 Kessel-Lo. 0484 064669

 

 

Oikonde Leuven

's-Hertogenlaan 62
3000 Leuven